Vážení zákazníci. Omlouváme se, právě probíhají aktualizace webových stránek. Děkujeme za pochopení.

Studium na fakultě pivních věd VKU v Rožnovském pivovaru|Valašské království pro skupiny


Cena
0 Kč

Kód produktu
/501093891

Skladem
Pod „přísným“ dohledem zkoušejících profesorů na Vás čeká teoretické i praktické "studium" na této netradiční "pivní" fakultě Valašské královské univerzity, ale také spousta zábavy. Studium probíhá formou seznámení s výrobou piva a ochutnávkou těch nejlepších piv Fakulty pivních věd VKU - Rožnovského pivovaru: Světlý ležák Radhošť (11°) Jedenáctistupňový ležák světlé barvy je čtyřikrát chmelený žateckým poloraným červeňákem. Jeho výroba trvá 5 týdnů. Do receptury tohoto speciálu jsme použili dva druhy sladů: plzeňský a bavorský. Původně jsme světlé výčepní pivo Radhošť vařili jako 10°, ale od začátku roku 2013 máme již v prodeji 11° světlý ležák v novém kabátě.  Třešňový ležák (11°)  Nechtěli jsme vyrábět ovocné pivo plné stabilizátorů a chemických chutí. Do světlého ležáku Radhošť (11°) přidáváme čerstvou třešňovou šťávu z Itálie, bez jakékoliv chemie a chemických stabilizátorů. Pivo vyniká lahodnou hořkou chutí a třešňovou plností. Je jemně zabarvené do červena a třešňová šťáva vtiskla pivu osobitou ovocnou chuť. Bez konzervačních látek má nízkou trvanlivost, proto máte možnost ochutnat třešňové pivečko vždy čerstvé! Černý ležák Čert (12°) Černý, čtyř-sladový ležák Čert se vyrábí kombinovanou recepturou. Lahodné chuti jsme docílili kombinací světlých a tmavých sladů a navíc, jako jedni z mála, do piva přidáváme pravý pivovarský kulér (karamel). Ten pivu dá plnou chuť a hutnost. Nezaměnitelná hořkost piva je díky žateckému poloranému červeňáku. Pětisladový ležák Žerotín (12°) Pivu jsme dali název podle zakladatele pivovaru Karla Jindřicha ze Žerotína (*1712). Našim cílem bylo nabídnout hostům pivo, které ještě nikde neochutnali. Zkombinovali jsme totiž náš speciál, polotmavý Rothschild, s čerstvě uvařeným pšeničným pivem. Takto na první pohled nespojitelná piva jsme společně nechali v tancích uležet. Vzniklo pivo, které na špičce jazyka chutná po ovoci, na konci jazyka pak hořce, s lehkou příchutí karamelových sladů. Je to pivo sezónní, takže jej u nás můžete ochutnat pouze v letním období. Světlý speciál Rožnov (13°) Od první prosincové soboty roku 2012 máme na čepu nový speciál. Světlý 13° speciál Rožnov se pyšní třemi slady a vyšším chmelením. Výroba tohoto piva trvá minimálně 8 týdnů a budeme jej vařit na vystřídání s jinými druhy našich speciálů. Tímto pivem se chceme prezentovat i na rožnovských jarmarcích a slavnostech. Polotmavý speciál Rothschild (13°) Tento třináctistupňový, polotmavý speciál je čtyřikrát chmelený žateckým poloraným červeňákem. Jeho výroba trvá 7 týdnů. Do receptury jsme použili čtyři druhy sladů: plzeňský, bavorský, karamelový a barvící. Původně jsme pivo barona Louise Rothschilda vařili jako 12° ležák. Od začátku roku 2013 máme již v prodeji 13° polotmavý speciál v novém kabátě. O baronu Rothschildovi se tradují legendy o jeho neuvěřitelném bohatství. Stejně tak i my jsme nešetřili na pivu, které nese jeho jméno jako památku na doby, kdy vlastnil Rožnovský pivovar. Medový speciál (14°) Pivo, které bodne! Světlý speciál, s přídavkem až 7% medu. Medové pivo vzniklo jako výsledek experimentu. Pokud do varu přidáme med, moc medu v hotovém pivu nezůstane. Proto jsme navrhli způsob, jak medovou chuť v pivu udržet.    Historie vaření piva v Rožnově sahá do roku 1712. Pivovar byl v rukou významných šlechtických rodů Žerotínů, Fürstenberků, Kinských, Rothschildů. Zdi pivovaru však pamatují již dobu Přemysla Otakara II., kdy se v dobách jeho panování vybudoval Rožnovský hrad, z jehož zdiva byl následně pod kopcem vystaven pivovar. Z důvodu stále rostoucího výstavu piva byl areál parostrojního pivovaru často rozšiřován, neboť se měnila během věků technologie výroby. Z původní výroby svrchně kvašeného piva, které se dochovalo v západních zemích, se přecházelo na tzv. spodní kvašení, což znamenalo potřebu větších prostor spilek a ležáckých sklepů. Na konci 18. století byly pod horou Kozák přistavěny další 3 sklepení a nad nimi sýpky. Po válce byl pivovar zásadně rekonstruován. Byla zakoupena moderní měděná varna, která byla po znárodnění přerovským pivovarem v lednu 1949 vyřezána, aby následně skončila ve šrotu. Obdobný osud čekal celou technologii pivovaru. Některé technologické součásti, vč. stovek ležáckých sudů, byly převezeny do Přerova. Poslední výstav se uskutečnil v lednu roku 1949. Po více než 60 letech je na pivovarském dvoře opět cítit vůně sladu.Novodobá historie pivovaru se píše od července 2010, kdy se zde začalo opět vařit pivo. V obrovském komplexu budov pivovaru můžete kromě restaurace navštívit také pivní lázně a k nim přidruženou kavárnu. Na dvoře pivovaru jsou dvě velmi příjemné zahrádky.

OBSAH


PODMÍNKY STUDIA NA FAKULTĚ PIVNÍCH VĚD 1. Studentem Fakulty pivních věd Valašské královské univerzity (FPV VKU) se může stát každý člověk starší 18 let, bez rozdílu pleti, pohlaví, sexuální orientace, náboženství, státní příslušnosti či duševní vyspělosti, který má rád dobré pivo a chce se seznámit s jeho výrobou a dozvědět se o pivu mnohem více! 2. Ke studiu se můžete přihlásit nejlépe vyplněním poptávkového formuláře nebo nás kontaktujte na e-mailu info@smarttourism.cz. 3. Při zahájení studia od nás obdržíte INDEX, do kterého budete získávat zápočty nutné ke složení zkoušky a k získání „Univerzitního diplomu“. 4. Studium probíhá v Rožnovském pivovaru pod dohledem zkušených profesorů a zápočty získáte při ochutnávce vynikajících místních piv - Světlý ležák Radhošť (11°),  Třešňový ležák (11°),  Černý ležák Čert (12°), Pětisladový ležák Žerotín (12°), Světlý speciál Rožnov (13°), Polotmavý speciál Rothschild (13°), Medový speciál (14°). Zkoušející“ vám poté zápočet zapíše a potvrdí svým razítkem. 5. Zkoušku můžete složit až po získání všech zápočtů a po absolvování vědomostního testu. Po úspěšném složení zkoušky získá každý student „Univerzitní diplom" a titul Doktor pivních věd "Doctoris Cervisiam (PvDr.)“.

PŘEDPOKLADY


Studentem Fakulty pivních věd Valašské královské univerzity (FPV VKU) se může stát každý člověk starší 18 let, bez rozdílu pleti, pohlaví, sexuální orientace, náboženství, státní příslušnosti či duševní vyspělosti, který má rád dobré pivo a chce se seznámit s jeho výrobou a dozvědět se o pivu mnohem více!

CELKOVÝ ČAS


Obvykle 1 až 2 hodiny. Délku lze částečně přizpůsobit Vašim potřebám.

POČET ÚČASTNÍKŮ


Omezen kapacitou místa v našem pivovaru, kde se program realizuje. Obvykle „studuje“ 10, maximálně 20 osob. 

DIVÁCI




VYBAVENÍ


Každý zájemce o studium, ať mladý, starý, domácí nebo přespolní musí být řádně oblečený. Nikoho nechceme vidět v roztrhaných gaťách, vytahaných teplákách, ve špinavé košeli, nebo ve špinavých gumákách.

POČASÍ


Program probíhá indoor a tak není závislý na počasí. 

OBJEDNÁVKY


Čím dříve, tím lépe. Kapacitu pivovaru máme dost vytíženou a zejména v sezónu se termíny hledají opravdu těžko. Nejvolnější jsou naše kapacity v dopoledních hodinách, ale pokusíme se Vám vyhovět i v jiném čase.  

SEZONA


Celoročně.

Lokality



Česká republika
Moravskoslezské Beskydy
Rožnov pod Radhoštěm
Rožnovský pivovar
Valašské království